Mitet Romake

DEFAXHIJA
Beiträge: 65
Registriert: Di 15. Mär 2011, 14:36

Mitet Romake

Ungelesener Beitragvon DEFAXHIJA » Di 15. Mär 2011, 14:53

Romaket nuk kishin tregimet vazhdues për perënditë e tyre të krahasueshme me Titanomachy apo joshje e Zeusit nga Hera deri poetët e tyre filloi të miratojë modelet greke në pjesën më vonë e Republikës Romake. Çfarë Romakët kishin, megjithatë, ishin : një sistem shumë të zhvilluar e ritualeve, priftëror kolegje, dhe pantheons e perëndive të lidhura. Një sërë pasur të miteve historike rreth themelimit dhe ngritjen e qytetit të tyre duke përfshirë aktorët e njeriut, me intervenim të rastit hyjnore.

Modeli romak përfshirë një mënyrë shumë të ndryshme të përcaktimit dhe të menduarit në lidhje me perënditë sesa ajo e perëndive greke. Për shembull, nëse dikush do të kërkojë një grek për Demeter, ai mund të përgjigjen me histori të njohur e pikëllimin e saj në rrëmbimin e Persephone nga ferr. Një arkaik italiane, nga ana tjetër, do të ju them se Ceres kishin një prift zyrtar e quajti një prift romak, i cili ishte i vogël për të flamens e Jupiteri, Marsi, dhe Quirinus, por të lartë në flamens e Flora dhe Pomona. Ai mund të ju them se ajo ishte grupuar në një treshe me dy perëndive të tjera bujqësore, dhe Libera Liber. Dhe ai madje mund të jetë në gjendje që të nxjerr nga goja gjithë perëndive të vogla me funksione të specializuara që morën pjesë të saj: Sarritor (tëharrje), Messor (korrjeve), Convector (carting), Conditor (ruajtjen), Insitor (mbjellje), dhe dhjetra të tjera. Kështu arkaik romak "mitologji", të paktën në lidhje me zotat, nuk është bërë deri të bukurin rrëfim, por në vend të interlocking dhe interrelations komplekse midis zotave dhe njerëzve.

Feja origjinale e Romakëve e hershme është ndryshuar për herë me shtimin e besimit të shumta dhe kontradiktore në kohë më vonë, dhe asimilimit të një sasi të madhe të mitologjisë greke. Ne e dimë se çfarë të bëjmë jo pak për fenë e hershme romake nëpërmjet llogarive bashkëkohore, por nga shkrimtarë që kërkonin më vonë për të shpëtuar nga traditat e vjetra mospërdorim në të cilat ata ishin në rënie, të tilla si 1 shekull para Krishtit dijetar Varro Marcus Terentius. Shkrimtarë të tjera klasike, të tilla si poetit Ovid në kronikë e tij (kalendari i pergjithshem), ishin ndikuar fort nga modelet e qytetërimit helene, dhe në veprat e tyre ata të punësuar shpesh besimet greke për të mbushur boshllëqet në traditën romake.

Zurück zu „Mitologi Romake“Wer ist online?

Mitglieder in diesem Forum: 0 Mitglieder und 1 Gast